Suomalaisten velkataakka on ilmiö, josta on tullut todellisuus kymmenissä tuhansissa kotitalouksissa. Suomalaisten velkaantumista voidaan mitata velkaantumisasteella, jonka avulla kuvataan, kuinka paljon kotitalouksille on keskimääräisesti kertynyt velkaa verrattuna käytettävissä oleviin tuloihin. Tutkimusten tulokset ovat olleet huolestuttavia, sillä niiden mukaan esimerkiksi vuonna 2020 suomalaisten velkaantumisaste oli noussut jo 133 prosenttiin, kun edeltävänä vuonna se oli noin 129 prosentissa.
Suomalaisten velkaantuminen kasvaa, syitä velkakierteelle on monia
Vuosien saatossa velkaantumiseen on puututtu monin eri keinoin, kuten vakuudettomien kulutusluottojen korkokatolla. Eduskunnan työryhmä on lisäksi ehtinyt ehdottaa erillisen velkakaton asettamista keskituloisille suomalaisille. Samalla toki suomalaisten varallisuus on kasvanut muun muassa asuntokannan kasvun ansiosta. Velkaantuminen ei siis suoranaisesti tarkoita sitä, että kaikki lainaa ottaneet suomalaiset olisivat vaikeuksissa lainojensa takaisinmaksun suhteen. Lainan ottaminen voidaan suunnitella myös fiksusti, jolloin lainan takaisinmaksun aikana ei esiinny sen suurempia vaikeuksia.
Joskus lainojen ja velkojen takaisinmaksu voi kuitenkaan tuottaa ongelmia. Syitä tähän on useita; esimerkiksi pitkäaikainen sairaus, yllättävä työttömyys, korona-aika, lapsen syntymä tai avioero ovat yleisiä ilmiöitä, jotka saattavat vaikuttaa myös hyvätuloisen ihmisen arkeen. Tällöin kaikista menoista ei välttämättä selviydytä samalla tavalla ja joskus kova rahantarve voi myös johtaa uuden lainan hakemiseen.
Kun maksettavaksi kertyy samanaikaisesti useampi laina, lainakulujen määrä voi kasvaa kohtuuttoman suureksi. Monet suomalaiset saattavatkin lyhentää kuussa kymmenien tai jopa satojen eurojen edestä pelkkiä lainakuluja. Tällöin lainakulut saattavat syödä lainan lyhennyksistä merkittävän summan, jolloin lainan pääoma ei vähene ja laina-ajan pitkittymisen myötä myös lainakustannukset kasvavat entisestään. Tällöin vastauksena velkakierteen pysäyttämiseksi voi olla lainojen yhdistäminen, jonka avulla keskität kaikki kalliit pienlainat yhden edullisemman lainan alle.
Oma talous takaisin tasapainoon
Lainojen yhdistämisen avulla oma talous on mahdollista saada takaisin tasapainoon. Yhdistelylainan hakemista on kuitenkin syytä harkita tarkkaan, sillä kyseessä on joka tapauksessa uusi laina. Ennen lainasopimuksen allekirjoittamista on tärkeää verrata nykyisten lainojen yhteenlaskettuja kuluja uuden lainan kuluihin, jotta pystyt selvittämään todenmukaisesti, tuleeko uusi laina oikeasti edullisemmaksi. Lisäksi on tärkeää vertailla useampia lainatarjouksia toisiinsa, jolloin selvität helpoiten, mistä saat kaikkein edullisinta yhdistelylainaa.