Koronaviruksen vaikutus asuntomarkkinoihin

On sanomattakin selvää, että joulukuussa 2019 Kiinan Wuhanista maailmalle leviämään lähtenyt koronavirus on tehnyt ihmisten arkeen, terveyteen, talouteen ja yleiseen maailmantilanteeseen paljon hallaa. Vain muutamassa kuukaudessa markkinoiden pörssikurssit ovat pudonneet alas, yrityksiä mennyt konkurssiin ja taloustilanne lähentelee todellista kriisiä. Mutta miten koronavirus on sitten vaikuttanut Suomen asuntomarkkinoihin? Onko syytä huoleen?

Ihmisten varallisuus ja asuntomarkkinat

Asuntomarkkinoita vievät eteenpäin merkittävällä tavalla kaksi tärkeää tekijää: ihmisten määrä ja heidän tulotasonsa. Mitä enemmän asuntomarkkinoille päätyy ihmisiä, sitä enemmän asunnonvälityksessä tapahtuu myös myyntiä. Samalla tavalla mitä enemmän ihmisillä on vakavaraisuutta ja tuloja, sitä enemmän asuntoja ostetaan ja sitä enemmän niihin myös sijoitetaan.

Koronaviruksen takia monet ihmiset ovat menettäneet työnsä tai vähintäänkin työtuntien määrää on vähennetty. Ihmisiä lomautetaan ja yrityksiä menee konkurssiin. Työttömyysturvalla elävät ihmiset eivät haaveile niin helposti asunnon ostamisesta kuin työssäkäyvät ihmiset.

Asuntomarkkinoilla odotetaan, että koronaviruksen aiheuttama tilanne olisi väliaikainen; parhaimmassa tapauksessa rokotteen saapuessa markkinoille tilanne rauhoittuu ja ihmisten työllisyys kasvaa. Mitä lyhyemmäksi koronaviruksen vaikutukset jäävät, sitä pienempi sen jälki myös asuntomarkkinoilla olisi. Oli tilanne mikä tahansa, asuntomarkkinoiden toipuminen sekä kysynnän ja tarjonnan palaaminen normaaliin lähtötilanteeseen tulee ottamaan oma aikansa.

Miten muuttuvassa tilanteessa kannattaa toimia?

Asuntomarkkinat eivät siis ole säästyneet koronavirukselta. Markkinoiden muuttuva tilanne on johtanut siihen, että sekä itsenäisesti asuntoaan myyvät että asuntoja välittävät firmat ovat ottaneet käyttöönsä uusia keinoja ja markkinointitapoja.

Esimerkiksi asunnon myynti Blokin kautta on asuntomarkkinoiden maailmassa vielä varsin uusi välityskonsepti, jonka kautta asunnon myyjä saa esitellä itse asuntonsa, mutta myynnissä ja markkinoinnissa häntä avustavat Blokin ammattitaitoiset asiantuntijat. Tällaisen konseptin avulla fyysiset kontaktit asunnonvälittäjien, myyjien ja ostajien välillä vähenevät ja samalla asunnon myyjät säästävät jopa tuhansia euroja erilaisissa välityspalkkioissa.

Monille myyjille ja ostajille koronaviruksen tuoma markkinamuutos on kuitenkin uusi. Huonot päätökset voivat viedä asuntomarkkinoilla myös asuntosijoittajan pahaan velkakierteeseen, josta on vaikeaa päästä pois. On siis tärkeää, että tilannetta seurataan ja pää osataan pitää kylmänä. Lennossa tehtäviä päätöksiä ja rohkeita riskialttiita sijoituksia kannattaakin näin epäselvinä aikoina välttää.

Moni voisi ajatella, että kriisi johtaa asuntojen arvon laskuun, mutta esimerkiksi kesämökkien tapauksissa kävi aivan toisin. Ihmisten paetessa virusta karkuun maalle kesämökkien kysyntä ja tätä myötä myös hinnat nousivat pilviin. Samalla monet edelliset kriisit ovat näyttäneet meille, että kriisien aikana korkojen on tapana myös laskea.

Samalla on kuitenkin tärkeää muistaa, että mikäli oma taloudellinen tilanne muuttuu koronaviruksen takia, tärkeintä on ottaa ensimmäisenä yhteyttä siihen pankkiin, mistä lainaa on otettu. Lisäksi vaikeasta taloudellisesta tilanteesta tulee keskustella vuokranantajan kanssa, jos kyseessä on vuokra-asunto. Näin asiasta keskusteleminen auttaa luomaan ratkaisuja, jotka hyödyttävät molempia osapuolia.

erika