Talous nousuun yrittämisellä

Korona on kurittanut niin Suomen kuin koko muunkin maailman taloudellista tilannetta. Monet ovat jääneet kokonaan työttömiksi tai heidät on lomautettu. Kotitalousten rahatilanne on heikentynyt huomattavasti ja tilannetta on verrattu jo 1990-luvun lamaan. Monet ovatkin huolissaan oman tulevaisuutensa puolesta, sillä asiat eivät vielä vuoden 2020 loppupuolellakaan näytä menevän parempaan suuntaan.

Huono taloustilanne on saanut ihmiset pohtimaan omia työnäkymiään uudelleen. Uusia yrityksiä perustetaan, sillä nyt kotona työskentelemisen mahdollisuudet nähdään aivan uudesta näkökulmasta. Monia töitä pystyy tekemään kotoa käsin siten, että ainoastaan puhelin, tietokone ja nettiliittymä riittää. Laitteita ei tarvitse ostaa uusina, vaan käytetyt puhelimet ja tietokoneet, kuten macbook pro 13, käyvät oikein hyvin. Näin voi välittömästi säästää yrityksen perustamiskuluissa.

Apua aloittelevalle yrittäjälle

Suomessa aloittavan yrittäjän on mahdollista hakea rahallista apua yrityksen alkutaipaleelle. Starttiraha on TE-toimiston kautta haettava apuraha, jota varten tulee tehdä täydellinen liiketoimintasuunnitelma sekä käydä erilaisissa neuvotteluissa. Starttirahaa voidaan myöntää minimissään kuudeksi kuukaudeksi ja maksimissaan 12 kuukaudeksi. Starttiraha on tarkoitettu kattamaan yrittäjän toimeentulon sinä aikana, kun yritystä ollaan aloittelemassa. Tämä onkin tarpeen monelle, sillä yleensä yritys ei tuota mitään ensimmäisten kuukausien aikana.

Yrittäjä voi myös hakea perinteistä yrityslainaa. Sitä voi hakea joko pankilta ja rahoituslaitokselta. Helpoiten hakeminen onnistuu netissä, jolloin lainapäätöksen voi saada parhaimmillaan saman tien. Myös rahat saa joskus tilille jo saman päivän aikana.

Finnvera ja Leader myöntävät aloitteleville yrityksille myös erilaista rahoitusta. Rahoituksen ehdot ovat yleensä paremmat kuin yrityslainan ehdot. Näin yrittäjä saa joustavamman maksuajan myönnetyille rahoille ja pienemmän koron. Toki yritys voi pyrkiä hakemaan rahoitusta myös Business Finlandilta. Business Finland valitsee kuitenkin avunsaajat erittäin tarkasti, sillä hakijoita on paljon. Varsinkin korona-aikaan Business Finland on ollut kiireinen avustusten kanssa. Tällä hetkellä se ei olekaan paras mahdollinen paikka uudelle yrittäjälle, mutta avustuksia voi hakea paremmin ehkä silloin, kun yritys on jo toiminut markkinoilla pidempään ja saanut jalansijaa ja taloudellista menestystä.

erika