Kuluttajan asema lainamarkkinoilla kehittyy

Tilastojen mukaan suomalaiset eivät ole koskaan aikaisemmin nostaneet niin paljon lainaa kuin tänä päivänä. Tähän ovat vaikuttaneet sekä pankkien että rahoituslaitosten paremmat lainaehdot, alan kasvava kilpailu ja ihmisten varallisuus.

Suuria säästöjä vakuudettomissa lainoissa

Säästöä lainojen vertailu tuottaa erityisesti vakuudettomissa kulutusluotoissa. Vakuudettomalla luotolla tarkoitetaan sellaista luottoa, jonka saamiseksi hakijan ei tarvitse esittää vakuuksia. Tästä samaisesta syystä lainan hakeminen on erittäin helppoa, vaikka samalla lainan korko on vakuudellista lainaa huomattavasti korkeampi, koska tällä tapaa pankki tai rahoituslaitos varmistaa, ettei se häviä kaupassa.

Erityisesti joustoluotot ovat kasvattaneet suosiotaan kuluttajien keskuudessa niiden helppouden ja joustavuuden ansiosta. Tässä tapauksessa pankki tai rahoituslaitos myöntää hakijalle tietyllä maksimisummalla varustetun luoton, josta lainanottaja voi sitten nostaa rahaa omiin tarpeisiinsa. Koko summaa ei kuitenkaan ole pakko käyttää ja tästä syystä myös korkoa ja kuluja maksetaan vain nostetusta summasta. Joustoluotto toimiikin luottokortin tapaan, mutta sen hakeminen ja saaminen on yleensä luottokorttia paljon helpompaa ja nopeampaa.

Sen lisäksi, että kuluttajien asema lainamarkkinoilla on parantunut huomattavasti, myös lainanhakijat ovat heränneet yhä enemmän siihen, millaista lainaa kannattaa hakea ja mistä. Tämän ilmiön johdosta myös lainojen vertailu on kasvattanut suosiotaan suomalaisten keskuudessa, sillä yhä useampi lainanhakija on huomannut, että lainoja vertailemalla on mahdollista löytää vain muutamassa minuutissa markkinoiden edullisin korko, mikä puolestaan voi tuoda suuremmissa lainoissa jopa satojen eurojen säästöjä joka vuosi.

Myös joustoluottojen vertailu onnistuu verkossa helposti ja nopeasti. Joustoluottojen kilpailuttaminen ei sido hakijaa mihinkään ja se on myös täysin ilmaista. Hakija voi saada yhdellä hakemuksella useilta pankeilta ja rahoituslaitoksilta kymmeniä eri tarjouksia. Tätä kautta hakijan on helppo vertailla lainatarjouksia keskenään ja valita niiden joukosta omaan tilanteeseen parhaiten sopiva laina. Tämän lisäksi, jos tarjouksista yksikään ei miellytä, ei hakijan ole pakko hyväksyä niistä yhtäkään. Lainojen vertailu tarjoaa tätä kautta kuluttajille sekä vaivattoman että riskittömän tavan löytää itselleen markkinoiden edullisin laina.

Kuluttajan asema paranee

Lainan ottaminen on johtanut myös siihen, että suomalaisten maksuhäiriömerkinnät ovat nousseet ennätyslukemiin. Suomalaisten ylivelkaantumisen hidastamiseksi syyskuussa 2019 voimaan astunut laki on esittänyt yli 2 000 euron luotoille 20 prosentin korkokaton, jolla pyritään rajoittamaan erityisesti verkossa nostettujen kulutusluottojen aiheuttamia korkokustannuksia.

Vaikka verkossa haettuja vakuudettomia pikavippejä pidetään yleisesti ottaen koko kansan ylivelkaantumisen alkulähteenä, tätä ilmiötä ei voi yksistään selittää näiden pikaluottojen yleistymisellä. Suomalaisten velkakierre johtuu yleensä siitä, että lainaa otetaan sen suurempia ajattelematta eikä lainalle laadita riittävää maksusuunnitelmaa. Toinen suuri ylivelkaantumisen syy on useamman eri lainan maksaminen samaan aikaan, mikä puolestaan vaikeuttaa lainan takaisinmaksuajoissa pysymistä.

Ensimmäisen kerran kulutusluottojen kustannuksia rajoitettiin jo vuonna 2013, jolloin alle 2 000 euron kulutusluotoille määrättiin 50 prosentin korkokatto. Tätä lakimuutosta kuitenkin kierrettiin myöntämällä asiakkaille automaattisesti yli 2 000 euron lainaa. Syyskuussa 2019 voimaan astuneen lakimuutoksen lisäksi kuluttajien asemaa on parantunut koronavirustilanteen vuoksi määritetty 10 prosentin korkokatto niin uusille kuin vanhoille lainoille sekä kulutusluottojen suoramarkkinoinnin kielto. Väliaikainen lakimuutos on voimassa vuoden 2020 loppuun saakka.

On sanomattakin selvää, että nämä muutokset ovat saaneet aikaan hyvää. Kasvava ymmärrys lainan tuomasta vastuusta on saanut lainanhakijat vertailemaan luottoja entistä enemmän. Korkokattolakien myötä kuluttajien asema lainamarkkinoilla on lisäksi parantunut ja kasvava kilpailu alalla on saanut pankit ja rahoituslaitokset tarjoamaan asiakkailleen entistä paremmilla lainaehdoilla varustettuja lainoja.

erika