Miten toimin kuluttajana mahdollisimman fiksusti oman talouteni kannalta?

On tietysti sanomattakin selvää, että turhista kuluista kannattaa leikata menoja pois ja säästää näin rahaa. Miten tällaisia turhia kuluja kannattaa sitten lähteä karsimaan ja miten omia tuloja ja menoja on helpointa seurata, jotta pysyy kärryillä omasta kulutuksesta? Kerromme tällä sivulla muutamia konkreettisia vinkkejä, joiden avulla voit karsia turhia kuluja ja säästää rahaa.

Kilpailuttaminen

Kilpailuttamisesta puhutaan monessa yhteydessä. Erityisesti sosiaalipalveluiden kilpailuttamisesta puhutaan niin paljon, että koko sanalla on hieman huono kaiku. Kuitenkin myös kotitalouksien kannattaa kilpailuttaa lähes kaikki mahdollinen, sillä esimerkiksi vakuutusten ja sähköyhtiön kilpailuttaminen voi auttaa säästämään selvää rahaa.

Vältä turhia hankintoja

Monella euro tai pari katoaa kovin helposti lompakon pohjalta. Kyse on niin pienestä summasta, että harva meistä edes pohtii, mihin kolikon tai pari laittaa. Kuitenkin näistä pienistä summista kertyy nopeasti suuri summa rahaa. Tästä syystä kannattaakin harkita kahteen kertaan, kannattaako esimerkiksi aikakauslehden irtonumeron ostaminen vai voisiko saman lehden lukea vaikkapa kirjastossa. Samalla voi miettiä, tuleeko kotiin joitakin turhia lehtiä. Tupakan poltto vie runsaasti rahaa ja pilaa helposti polttajan terveyden. Siksi tupakka onkin ensimmäisenä lopetettavien ja karsittavien valintojen listalla. Televisioita ja kännyköitäkään ei välttämättä kannata vaihtaa markkinoiden uusimpiin malleihin joka vuosi, jos vanhatkin vielä toimivat moitteetta. Näin säästää helposti huomattavan summan rahaa ilman, että tarvitsee luopua mistään kovin merkittävästä.

Älä ota lainaa yli varojesi

Liian kalliisiin lainaehtoihin sortuminen on eräs kotitalouksien helmasynti. Toisinaan lainoja on tarjolla aivan liian heppoisin perustein, jolloin kuluttajan arviointikyky saattaa hämärtyä houkuttelevan hankinnan siintäessä mielessä. Ylivelkaantuminen on monella vaarana. Lainaa otettaessa kannattaakin pohtia, riittääkö oma takaisinmaksukyky, vaikka elämässä tapahtuisikin suuria muutoksia. Lainan takaisinmaksu kannattaa myös mitoittaa niin, että arkeen jää hieman pelivaraa. Toisaalta on kuitenkin hyvä myös muistaa, että pitkä laina-aika tarkoittaa yleensä samalla myös tavallista kalliimpaa lainaa.

Pidä kirjaa tuloistasi ja menoistasi

Omien tulojen seuraaminen saattaa auttaa huomaamaan toimintatapoja, jotka aiheuttavat taloutesi ajautumista huonoon jamaan. Tästä syystä onkin hyvä pitää kirjaa omista tuloista ja menoista. Nykyisin tämä onnistuu helposti ja vaivattomasti esimerkiksi Excel-taulukon avulla. Kirjaa vain taulukkoon tulosi ja menosi ja huomaat hyvin pian minne rahasi hupenevat. Taulukkoon on myös helppo kirjata ylös, mitkä ostokset ovat niin sanotusti olleet turhia ja mistä voisit karsia. Näin onnistut nopeasti vaikuttamaan ostokäyttäytymiseesi. Jos haluat saada aikaisempaa enemmän rahaa säästöön, tulee sinun joko kasvattaa tulojasi tai vähentää menojasi. Kaikista nopeiten säästämisesi edistyy, jos pystyt tekemään molemmat. Säästäminen vaatii jonkin verran viitseliäisyyttä ja kekseliäisyyttä, mutta mahdotonta se ei toki ole.

erika