Jos olet ylivelkaantunut, mitä kannattaa tehdä?

Yllättävän moni sinkku tai perhe on Suomessa ylivelkaantunut. Tähän on monia syitä. Ylivelkaantuminen on saattanut saada alkunsa esimerkiksi suuresta elämäntilanteen muutoksesta, kuten avioerosta. Kulutusluotot ja pikavipit pahentavat tilannetta helposti syöksykierteen lailla. Mistä sitten voi löytää apua ylivelkaantumiseen? Kerromme tällä sivulla hyviä vinkkejä.

Itseapu on hyvä keino aloittaa, mutta ethän jää liian pitkäksi aikaa yksin

Itseavusta kannattaa aloittaa, ellei tilanne ole vielä ehtinyt kovin pahaksi. vaikkakaan ei ole hyvä jäädä vellomaan ongelmien kanssa liian pitkäksi aikaa yksin. Aivan ensimmäiseksi on tärkeää pohtia mihin tilanteeseen haluat saada aikaan muutoksen. Rahavaikeuksiesi taustalta voi löytyä monenlaisia syitä, mutta myös taloudenhallintaan on olemassa monenlaisia keinoja, joten tilanteesi ei ole missään tapauksessa toivoton, kunhan vain otat nyt itseäsi niskasta kiinni!

Aivan ensimmäiseksi on tärkeää selvittää rahatilanteesi sekä velkasi. Kokoa tätä varten tiedot menoistasi, tuloistasi sekä veloistasi. Ole rehellinen äläkä peittele velkoja edes itseltäsi. Tiedot kannattaa kerätä talteen tiettyyn paikkaan, josta löydät ne tarvittaessa helposti. Jos päätät ottaa yhteyttä ammattimaiseen velkaneuvontaan, on tilanteen selvittely huomattavasti helpompaa, kun tulot, menot ja velat on kirjattu ylös.

On tärkeää tietää, paljonko sinulle on kertynyt velkaa ja mille tahoille olet velkaa. Listaa ylös kaikki velkasi ja suunnittele omat raha-asiasi aikaisempaa tehokkaammin ja suunnitelmallisemmin. Erilaiset valmiit mallit voivat toimia oman taloussuunnitelmasi pohjana.

Hae ajoissa ammattimaista apua

Takuusäätiö sekä kunnallinen talous- ja velkaneuvoja ovat oikeita tahoja halutessasi aloittaa velkaongelmiesi selvittelyn ammattilaisen kanssa. Pienlaina tai sosiaalinen luotto voivat auttaa sinut vaikeimman ajanjakson yli. Jos tunnet pientäkään huolta taloudellisesta tilanteestasi, kannattaa hakea ammattimaista apua velkaongelmaasi. Takuusäätiön neuvontaa voit saada chatissä tai Velkalinjassa. Voit saada myös keskusteluapua taloudellisesti vaikeassa tilanteessa. Samalla voit saada toisenlaisen näkökulman tilanteeseen sekä uusia neuvoja, joista voi olla suurta hyötyä. Usein jo asiasta kertominen jollekin toiselle voi auttaa keventämään omaa henkistä taakkaa.

erika