Lapsiperheköyhyys on Suomessa jo valitettavan yleistä

Lapsiperheköyhyys on kotimaassamme jo valitettavan yleistä. Tosin toki köyhyys on meillä suhteellista köyhyyttä eikä suoranaista nälänhätää, kuten monissa kehitysmaissa, mutta tästä huolimatta myöskään suhteellisen köyhyyden vaikutusta lapsiin ei pidä aliarvioida.

Köyhyys näyttää periytyvän Suomessa

Suhteellinen köyhyys vaikuttaa lapsen mahdollisuuksiin ja valitettavasti usein myös hyväksytyksi tulemiseen. Lapset osaavat olla yllättävän julmia ja valitettavasti se, ettei köyhän perheen lapsella ole merkkivaatteita tai uusinta mallia olevaa älypuhelinta saattaa syrjäyttää hänet kaveripiiristä. Erityisen huolestuttavaa on se, että Suomessa köyhyyttä esiintyy joissakin perheissä jo useammassa sukupolvessa – puhutaankin köyhyyden periytymisestä.

Suhteellinen köyhyys rajaa lapsen mahdollisuuksia

Jos lapsuusajan perhe on kovin köyhä, rajaa tämä helposti lapsen mahdollisuuksia. Esimerkiksi kalleimmat harrastukset eivät välttämättä tule kyseeseen perheen heikon taloudellisen tilanteen vuoksi. Asiantuntijoiden mukaan moni lahjakas nuori jääkin löytämättä, koska köyhien perheiden lapset eivät voi harrastaa tiettyjä lajeja kilpatasolla. Vaikka opintojen osalta Suomessa ylpeillääkin mahdollisuuksien tasa-arvolla, niin moni köyhän perheen vanhempi on pulassa lapsensa lukiohankintojen edessä. Mistä hankkia rahat koulukirjoihin, tietokoneeseen ja funktiolaskimeen, jos rahat riittävät juuri ja juuri perustoimeentuloon?

erika