Kevytyrittäjyys – milloin se kannattaa?

Kevytyrittäjyys on nimensä mukaisesti kevyempi yrittäjyyden muoto, jonka avulla moni ensi kertaa alalle siirtyvä yrittäjä saa mahdollisuuden kokeilla siipiään riskittömästi. Kevytyrittäjyys poikkeaa perinteisestä yrittäjyydestä siinä, että kevytyrittäjä laskuttaa työnsä ulkopuolisen laskutuspalvelun kautta. Kevytyrittäjyyden helppous ja riskittömyys ovatkin viimeisimpien vuosien aikana nostattaneet huimasti uusien kevytyrittäjien määrää ympäri Suomea.

Parhaimmillaan kevytyrittäjyys tarjoaa erityisesti ensikertalaisille samalla sekä joustavan että lähes riskittömän vaihtoehdon testata oman yritysidean kannattavuutta käytännössä. Yllättävän moni toimivan ja mielenkiintoisen liikeidean keksijä ei koskaan päädy yrittäjäksi, sillä yrittäjyys vaatii paljon. Vaikka kyseessä on parhaimmillaan palkkatyötä huimasti paljon palkitsevampi ja antavampi työ, vaatii se tekijältään paljon aikaa, energiaa, varoja ja ennen kaikkea valtavasti motivaatiota. Kevytyrittäjyys tarjoaa mahdollisuuden yrittäjyyteen ilman verotuksen, kirjanpidon ja muun paperisodan tuomia koukeroita. Näin ollen kevytyrittäjä voi alussa keskittyä vain olennaiseen, eli liikeideansa kehittämiseen ja kasvattamiseen.

Kevytyrittäjyys on kaikkea tätä ja paljon muutakin, mutta aivan kuten mikä tahansa muukin yrittäjyyden muoto, se ei välttämättä sovi aivan kaikille. Tämän vuoksi syvennymme seuraavaksi tarkemmin kevytyrittäjyyden hyviin ja huonoihin puoliin, jotta kevytyrittäjyydestä voitaisiin hyötyä parhaalla mahdollisella tavalla.

Kevytyrittäjyyden etuja

Kuten yllä jo ehdimmekin mainita, kevytyrittäjyys on parhaimmillaan loistava mahdollisuus oman liikeidean testaamiseen ilman byrokratian tuomia koukeroita. Kun paperisota on toisten käsissä, kevytyrittäjä pystyy keskittämään kaiken aikansa ja energiansa olennaiseen – eli oman liikeidean kehittämiseen. Kevytyrittäjyys on loistava vaihtoehto myös siinä mielessä, että mikäli toimeksiantoja alkaa löytyä enemmän ja työ todella miellyttää, on kevytyrittäjyydestä helppo siirtyä esimerkiksi oman toiminimen perustamiseen.

Laskutuspalvelun käyttö sinällään ei maksa kevytyrittäjälle mitään ja aloituskustannuksia ei ole. Laskutuspalvelun käytöstä maksetaan toisin sanoen vain silloin, kun kevytyrittäjä laskuttaa tehdystä työstä. Tämä käytäntö tekee kevytyrittäjyydestä samalla täysin riskitöntä, sillä kevytyrittäjän ei tarvitse maksaa laskutuspalvelulle “palkkaa” silloin, kun töitä ei ole saatavilla. Näin ollen taloudellisiin vaikeuksiin on varsin mahdotonta edes ajautua.

Kevytyrittäjyys on loistava ponnahduslauta yrittäjyyden maailmaan. Pohjoismaalainen Invoicery.com on luotettava ja turvallinen laskutuspalvelu, joka hoitaa kevytyrittäjän verotuksen ja kirjanpidon aina ajallaan. Laskutuspalvelu on täyspäiväisten yrittäjien lisäksi myös loistava vaihtoehto niille, jotka tekevät yritystoimintaa esimerkiksi palkkatöiden tai opintojen lomassa.

Kevytyrittäjyyden haittoja

Vaikka kevytyrittäjyys on loistava keino kokeilla yrittäjyyden siipiä, liittyy siihen myös muutamia muttia, jotka kannattaa ottaa huomioon. Aivan ensimmäiseksi on tärkeää ottaa selvää, että oma liiketoiminta kuuluu lasketuspalveluiden pariin, sillä joitakin luvanvaraisia töitä ei pystytä aina laskutuspalvelun kautta laskuttamaan. Lisäksi kevytyrittäjyys on suunnattu ennen kaikkea palveluiden eikä niinkään esimerkiksi tavaroiden myyntiin. Toisin sanoen omia taustoja ja tarpeita kannattaa aina verrata huolellisesti laskutuspalveluiden tarjoamiin mahdollisuuksiin ja näin punnitsemalla saadaan selville, onko kevytyrittäjyys tilanteeseen nähden paras vaihtoehto.

On totta, että laskutuspalvelut veloittavat jokaisesta laskutetusta työstä palvelumaksun. Tätä ei kuitenkaan kannata heti nähdä heikkoutena vaan samalla myös mahdollisuutena, sillä prosenttiosuus voi loppujen lopuksi olla varsin pieni summa verrattuna siihen kokemukseen, jonka kevytyrittäjä alalta saa. Tilaisuus kannattaa siis käyttää hyväkseen, sillä laskutuspalvelun kautta myös kevytyrittäjä voi oppia tuntemaan paremmin omat veroasiansa ja tutustua tarkemmin yrittäjyyden byrokratiaan. Tällöin täyspäiväiseen yrittäjyyteen siirtyminen sujuu vaivattomammin ja asiat pystytään tekemään oikein alusta asti.

erika