Mitä on mikromuovaus?

Mikromuovaus

micro moldingSuunnittelijoilla ja tuottajilla on yhä suurempi kiinnostus mikromuovauksella aikaan saatuja muoviosia kohtaan, niiden tarkkuus ja pienet ominaisuudet vetävät puoleensa. Mikromuovaus on kuitenkin sen verran uusi käsite että sen määrittämisessä on usein hämmennystä.

Koko

Mikromuovauksella tehdyt ovat usein alle gramman painoisia. Tällä tavalla tuotetut tuotteet ovat tehokkaasti ja tietyssä ajassa suoritettua linjatuotantoa joka voi tuottaa tuhansia, miljoonia ja jopa biljoonia kappaleita samanlaisia tuotteita, laadusta tinkimättä. Koko voi tietyissä tilanteissa olla jopa isompi, mutta näiltä vaaditaan vaativaa geometristä osaamista tuotannossa ja tiukkaa suorituskykyä.

Koneisto

Oikean mikromuovauksen elementit ovat yhdistelmä kekseliäisyyttä, tuottavuutta ja ammattikoneistoa joilla rakennetaan haluttu lopputulos. Vuosien kokemus ja tietotaito tuo työhön oman jälkensä.

Mikromuovauksen tukiranka

Yksi tärkeimmistä mikromuokkauksen ominaisuuksista on kyky tuottaa myös perinteisempiä muokkauksia pienessä skaalassa. Pienten osien markkinat kasvavat ja laadun sekä kestävyyden on pysyttävä samana. Erittäin tärkeää on kyky muokata mikroskooppisen pientä osaa samalla tehokkuudella ja tarkkuudella kerta toisensa jälkeen. Ilman tätä kykyä jälleenmyyjillä ja elektroniikan yrityksillä ei ole mikromuokkaukselle käyttöä.

Myös erilaisia materiaaleja on pystyttävä muokkaamaan esimerkiksi metalli, kankaat, folio, keramiikka, lasi ja muut muovit on oltava mikromuovauksessa hallinnassa. Eri materiaaleja on myös pystyttävä muokkaamaan samaan aikaan samaan osaan, niin että muokkaus tehdään yhdessä osassa. Usein tämä lisää tuotteen ulkonäön ja toimintojen arvoa ja tekee laitteesta tai osasta yhtenäisemmän.

Mikro – optiikka

Molempien, mikro – optiikan ja mikromuokkauksen kehitys ja käyttö kulkee käsi kädessä. Huippu tekniikan yritykset vaativat mikro tason ominaisuuksia ja mikro tason kestävyyttä. Näitä tuotteita käytetään telemarkkinoinnin lisäksi esimerkiksi lääketieteessä leikkausvälineissä ja silloin myös mikro – optiikan linsseistä on suurta hyötyä.

Tuotanto ja siihen tarvittavat ominaisuudet

Muokattavan tuotteen suunnittelu ja valmistus prosessi on oltava hallittavissa ja tarvittaessa muokattavissa jokaisessa mikromuokkauksessa. Päämääränä on tehdä hyviä osia joka kerta ja tämä vaatii kokenutta kalustoa, suunnittelun insinöörejä, projektin suunnittelua ja prosessin insinööritaitoja. Nämä kaikki on löydyttävä saman katon alta jotta tuotanto olisi mahdollisimman tehokasta ja laatu täyttäisi vaadittavat kriteerit joka kerralla.