Mikroteknologia – mitä se on ?

Mikroteknologia on teknologiaa, jossa käsitellään yhden mikrometrin tuotteita.

1960-luvulla tiedemiehet keksivät, että järjestelemällä suuria määriä mikroskooppisia transistoreja yhdelle sirulle, pystyttiin rakentamaan mikroelektroniikan piirejä jotka toimivat huomattavasti paremmalla suorituskyvyllä, toimivuudella ja luotettavuudella. Samalla voitiin vähentää kuluja ja kasvattaa niiden tuotannon määrää. Tämä oli yksi niistä kehityskohdista, jotka johtivat informaatio vallankumouksen syntyyn.

Myöhemmin tutkijat ovat keksineet että myös mekaaniset, sähkölaitteiden lisäksi, laitteet voitiin muuttaa pienoiskokoon ja tuottaa pienempiä irto-osia. Näin pystyttiin tuomaan sama hyöty, minkä teknologia oli jo mahdollistanut sähkön ja elektroniikan maailmalle, integroitujen piirien avulla myös mekaniikan maailmaan. Vaikka elektroniikka toimiikin nykypäivän keksintöjen, tuotteiden ja kehityksen aivoina mikromekaniikan laitteet voivat mahdollistaa sensoreita ja muita toimilaitteita. Nämä toimivat keksintöjen silminä ja korvina, käsinä ja jalkoina ja mahdollistavat niiden vaikutukset ulkomaailmaan.

Nykypäivänä mikromekaniikan tuotteet ja laitteet ovat keskeisiä komponentteja hyvin useissa tuotteissa. Näitä ovat esimerkiksi autojen turvatyynyt, mustesuihkulla toimivat tulostimet, verenpainetta tarkkailevat monitorit ja projektoivat näyttö järjestelmät. Lähitulevaisuudessa mikromekaniikan tuotteet ovat yhtä hyödyllisessä ja keskeisessä asemassa kuin elektroniikkakin.

Alla olevasta listasta löytyy esimerkkejä tuotteista ja kohteista jotka on rakennettu valokuvalitografian avulla alle mikrometrin kokoisiksi.

  • Elektroniikassa

Esimerkiksi johdot, vastukset ja erilaiset transistorit ovat elektroniikassa tarvittavia pienoiskokoisia tuotteita. Kuluttajien vaatiessa yhä huomaamattomampia ja kätevämpiä ratkaisuja arjen laitteisiin, elektroniikan ala yrittää pysyä tahdissa mukana ja tuottaa mahdollisimman käteviä ja toimivia esineitä. Kuumakatodi venttiilit sekä diodit ovat myös yksi suosituista mikrokokoisista tilaustuotteista. Lisäksi vielä erilaiset kondensaattorit ja anturit jotka on luotu pienoiskoossa.

  • Mekaniikassa

Micro TechnologyPienoiskoossa on mekaniikan saralla rakennettu monia erilaisia tuotteita esimerkiksi sähkömoottoreita ja vaihteita. Myös erilaiset pienet vivut, laakerit ja saranat ovat olleet suosittuja kohteita. Erilaisia pienikokoisia tuotteita tarvitaan jatkuvasti lisää kun mekaniikka kehittyy ja halutaan entistä parempaa toimivuutta pienessä koossa.

  • Fluidistorijärjestelmät

Eri fluidistorijärjestelmillä on erilaiset tarpeet ja usein tarvitaan pienoiskoossa esimerkiksi erilaisia venttiileitä ja kanavia. Muita tärkeitä ja yleisiä tilaustuotteita ovat muun muassa pumput ja turbiinit joita käytetään eri tarkoituksiin.

Teknologian kehittyessä yhä enemmän tullaan tarvitsemaan pienoiskoon tuotteita ja nämä tulevat muuttamaan teknologian kehitystä suuresti.