Mikrolinssien käyttö

Mikrolinssejä ja mikrolinssien ryhmiä käytetään useisiin erilaisiin tarkoituksiin. Teknologian kehittyessä mikrolinssit ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa kyseiseen alaan, molemmat edistävät toisiaan ja mahdollistavat uusia käyttömahdollisuuksia sekä keksintöjä. Mikrolinssien käyttöä suositaan niin viihde – elektroniikan teossa, esimerkiksi kännyköiden kameroissa ja televisioissa, kuin myös virallisessa tutkimustyössä, esimerkiksi molekyylien kanssa työskennellessä. Mikrolinsseillä on myös monia ominaisuuksia riippuen siitä, miten ne rakennetaan ja muotoillaan. Niiden asettelu riveissä on tärkeä keino saada aikaan erilaisia viihde – elektroniikan laitteiden valotusta ja näyttöä parantavia ominaisuuksia.

Yksittäisiä mikrolinssejä käytetään jakamaan valo optisille tasoille. Mikrolinssi rivistöitä taas käytetään kasvattamaan valon yhdistelmän tehokkuutta esimerkiksi CCD – koneistossa. Ne keräävät ja keskittävät valoa joka olisi muuten laskeutunut CCDn ei – valoherkille pinnoille. Mikrolinssi sarjoja käytetään myös joissain digitaalisissa projektoreissa. Näissä ne keskittävät valoa LCDn aktiivisille alueille luodakseen kuvan joka projektisoidaan.

Nykyinen tutkimus käyttää mikrolinssejä erilaisiin tarpeisiin kuten keskittämään korkeatehoista aurinkosähköä sähkön tuotantoon.

the use of macro lensUusimmissa mikrolinssirivi yhdistelmissä on uusia kuvantamisen ominaisuuksia, kuten kuvan yksiköiden suurennus. Perinteisissä linsseissä kuva esitetään käänteisesti, toisin kuin uudemmissa linsseissä. Mikrolinssi paneelit on kehitetty kompaktien kuvanmuodostuslaitteiden sovelluksille, kuten kopiokoneiden ja matkapuhelinten kameroille.

Toinen mikrolinssien sovelluksista on 3D – kuvantaminen ja näytöille suunnatut linssit. Vuonna 1902 Frederic E. IIves ehdotti käytettävän vuorotellen lähetettävä ja opaalin muotoisia nauhoja jolloin kahden päällekkäin olevan kuvan katselusuuntaa voitiin määrittää ja tämä mahdollisti katsojalle 3D stereoskooppisen kuvan. Myöhemmin nauhat korvattiin lieriömäisillä linsseillä, joita kutsutaan linssimäiseksi näytöksi, jotta valotusta saatiin tehostettua käytössä huomattavasti.

Esimerkiksi Hitachilla on 3D näyttöjä joiden katseluun ei tarvitse 3D laseja, koska se käyttää mikrolinssi rivejä luodakseen stereoskooppisen kuvan.

Viime aikoina saatavilla on myös ollut ryhmiä pallomaisia mikrolinssejä, jotka ovat mahdollistaneet valokuvauksen eri ominaisuuksien havainnollistamista ja tutkimista. Kolloidisilla mikrolinsseillä ollaan myös mahdollistettu yksittäisten molekyylien havaitsemisen kun niitä käytetään yhdessä pitkän työskentelyetäisyyden, hämärän valon tehokkaaseen keräämiseen tarkoitetulla objektiivi linssillä.

Mikrolinssien rivejä käytetään myös Light Field valokuvauksessa, jossa poistuu tarve kuvan keskittämiselle ennen kuvan ottamista. Sen sijaan tarkkuus ja keskittyminen saavutetaan ohjelmistolla vasta kuvan ottamisen jälkeen.